Project Overview

Rural symmetry with feature gate
 

This long rural back garden was transformed with sensitive use of symmetry, plant selection to bring colour interest and a touch of formality.  Low planting ensures views of the rural countryside beyond are seen from the house and the garden.

The wish list

Safe access through the garden was essential as the main access to the property is through the garden from a driveway to the side.  The use of symmetry, an area of raised planting near the kitchen to eliminate bending down while tending the plants, a new gate and opening up rural views to the countryside.

The magic wand

With natural screening from the neighbours existing and fields beyond the far boundary, this design was all about sympathetically incorporating symmetry, replacing large evergreen planting from the centre opened up the view.  The garden is approached from the side and this suggested scope for two axes across the garden. The first in the form of a central path from a spacious extended patio, into a welcoming entrance area and culminating in a focal point feature gate.  A sheltered seat framed with fragrant climbers acts as a focal point and invites visitors into the garden, creating a second axis across the garden.  Bold geometric shaped planting areas, alternating with large blocks of lawn help to push the boundaries out and visually widen the space.

The response

The design has breathed new life into an overgrown garden.  It is now a pretty tranquil rural retreat with a touch of formality.

before

before

before

 

 

 

 

 

img_4745-copy

before